Lindalens samtliga verksamheter har gällande ramavtal med kriminalvården, och lång erfarenhet av att samarbeta med kriminalvården.
Vi har avtal för Högintensiv behandling, Mellanintensiv behandling & lågintensiv behandling.
Genom vår samlade erfarenhet och våra olika verksamheter erbjuder vi en vårdkedja som kan hjälpa människor med missbruk och kriminalitet tillbaka till samhället.
Linneagården (kvinnor) & Lindalen (män) bedriver primärbehandling enligt Minnesotamodellens Tolvstegsprogram i 5-8 veckor.
Fokus ligger på livshistorien, konsekvenser av beroendet, att få kunskap om beroendesjukdomen samt arbete i steg 1-3 enligt Tolvstegsprogrammet.
Därefter övergår individen till Klaragården (kvinnor) eller Håsta halvvägshus (män) som bedriver fördjupad behandling enligt Minnesotamodellens 12-stegsprogram.
Målgruppen på alla ställen är vuxna från 18 år och uppåt, med en beroendeproblematik/kriminell livsstil.
Fördjupad behandling sker i form av föreläsningar, lektioner, personliga arbetsuppgifter utformade efter enskilda samtal och individuella behov.
Behandlingen utgår bland annat från teman som beroende, tillfrisknande, skam, sorg och relationer.
Målsättningen är att öka insikten om drivkrafter och destruktiva livsmönster.
Efter 3-6 månader i fördjupad behandling, ungefär när man arbetat sig igenom steg 4-5 (en fullständig känslomässig inventering av hela livshistorien) så kan fas 3 i behandlingen påbörjas med fortsatt behandling dagtid, men i ett boende ”halvvägs ut” Detta sker med fortsatt kontroll av närvaro och nykterhet i våra egen utslusslägenheter.
I fas 3 ligger fokus på att lära sig rutiner, träna goda vanor och nya beteenden. Fasen innefattar även programmet Kriminalitet som livsstil.
I senare delen av behandlingen ingår aktivt arbete med att se till att alla delar i livspusslet ska komma på plats, exempelvis egen bostad, sysselsättning, ekonomi och nätverk i kombination med den fortsatta behandlingen som pågår jämsides innefattande fortsatt fördjupning i de 12 stegen samt att det varvas med föreläsningar, grupper o.s.v.
En individuell bedömning görs alltid inför byte av fas i behandlingen utifrån mognad och förmåga m.m. och inga förändringar sker annat än att vi har en dialog med er som remittent.
För att modellen ska ha förutsättningar att fungera är det viktigt att möjligheterna skrivs in från början i behandlingsplan och placeringsavtal.
Kriminalitetsprogrammet på Lindalens Behandlingshem är en central del av vår behandlingsstrategi för att hjälpa individer att bryta med en kriminell livsstil och återintegreras i samhället. Programmet är noggrant utformat för att adressera de unika utmaningar och behov som individer med kriminell bakgrund kan ha. Genom att kombinera vår mångåriga erfarenhet av beroendevård med evidensbaserade metoder, erbjuder vi en struktur där deltagarna kan utforska och förändra sina tankemönster och beteenden.
Läs mer
Vårt kriminalitetsprogram är integrerat i vår vårdkedja och fokuserar på att ge deltagarna verktyg för att förstå drivkrafterna bakom deras tidigare handlingar. Genom föreläsningar, gruppdiskussioner och individuella samtal arbetar vi med teman som skam, sorg och relationer, vilket är avgörande för att främja en djupare insikt och personlig utveckling. Målet är att deltagarna ska kunna identifiera och bryta destruktiva livsmönster, samtidigt som de lär sig att bygga upp ett stabilt och meningsfullt liv utan kriminalitet.
Programmet är flexibelt och anpassas efter individens mognad och förmåga, vilket säkerställer att varje deltagare får det stöd som krävs för att lyckas. Vi betonar vikten av att skapa en trygg och stödjande miljö där individer kan växa och utvecklas i sin egen takt. Genom vårt kriminalitetsprogram strävar vi efter att bidra till en positiv förändring i samhället genom att hjälpa individer att lämna kriminaliteten bakom sig och istället bli aktiva och ansvarstagande medlemmar av samhället.